Monday, February 16, 2009

Basic Fondant Cake Deco

airini aku siap ambik cuti lagi!... muahahaha... gi sambong belajo kek.. dgn arini deco kek fondant pulak, tempat yang sama macam semalam tapi arini kami guna dummy cake ajer... dengan kak Min juga... www.bakingproject.com... best sesangat.. kak min u are the best lah!... fun sesgt belaja dgn u... hilang sema stress hal keje.. lepas ni ingat nak sambung lagi kelas deco dgn k.min yg gumpaste modelling and fondant cuppies (excited tak tentu hala kan aku!?)... hihihi.... ;)
kelas dimulakan dgn;
1. camana nak hasilkan fondant yg cantik
2. kuantiti yg diperlukan utk sebijik cake berdiamater 23"
3. camana nak dapatkan sebatikan fondant dgn kaler (uli lah ni..)
4. nak wrap kan cake dgn ketebalan dan cara yg betul
5. kemaskan fondant
6. buat scallops tuh...
7. pastu buat renda yg kat bawah tu utk tutup bhgn bawah cake tuh...
8. kami kena buat lak tekap dgn butterfly moulds dan buat ribens
9. pastu diajar camana nak buat rose dgn fondant
10. finishing part.. kilat dgn yg cam golddust tuh dan kalerkan nagi nampak naik seri cake tuh...
sekian itu pembelajaran kami.... tp mmg best, k.min ajar step by step sampai dapat.....
tengok aje ler fondant cake yg aku n kengkawan yg lain buat nih... semua cake kami sama ajer, same pattern n same colour.... (macam tak caya lak aku yg buat cake nih!...) huhuhu...

inilah basic fondant yang diajarkan... serba biru!...
kesimpulannya sebenonya senang aje nak buat fondant tuh... nak mendeco pon best mcm kita main polistrin.. ala tanah liat la masa kecik2 dulu... aku lebih prefer deco dgn fondant nih sbb buat dia tak remeh mcm buttercream.. lagi pulak buleh buat deco tu cam method try n error sbb buleh buat balik berulang kali smpai jadik.... lagipun tak berkecah dapur n just concentrate utk menguli n menggelek utk dapat lapis yg betul... jadi, aku suka betul buat deco dgn fondant nih!... best segt!... huhu... pada sesapa yg suka nak main fondan nih jom lah joint kelas kak min nih... best!... (ni bukan iklan yer...)... just to share experience jer...
(psstt... k.min ada komisen ke?..) errkk??... muahahahaha....

nilah kami ber5 yg belajo arini.... ayu, shikin, jemi, aku n tee... we had a fun deco time!...

hubby aku cam biasa... juag excited seperti sebelumnya.. cuma dia nak tengok hasil pertama aku lepas amek kelas nih!... huhu.. cabaran utk aku tuh!... hikhik... cuma aku terkilan sket sbb my mom tak sempat nak tgok salah sorang anak dia yg buleh buat fondant nih!... Alhamdulillah, sekurang2nya aku dah berjaya mengkenyataankan impian dia biarpun dia dah takde... "mak, adik dah buleh buat fondant cake!"... huhu.... sori, emosional sekejap ek....

7 comments:

jemi said...

haaa....bila ko nak buat fondant deco sendiri n hapdet kat blog ko?

jemi delights said...

jid....

aku dah bayar deposit utk fondant cup cake class (15/3/2009). jom la join....leh memeriah kan suasana..

jidood said...

muahahaha.. jemi.. ada org dah mintak aku deco fondant nih... erkkk?.. buleh ke aku?... tgh carik colour n accesories.. nak ke pastrypro kepong, k.min kata byk leh carik kat situ.... huhuhu...

Ayu Miskim said...

wah ada gambar la..hehe..
aku ni tak email lg pic kat k.min

jidood said...

ayu dah alang2 nak bagi k.min tuh... email kat aku skali ek?...

Min said...

Hai Jid, hai semua.. waa, akak baru sempat baca blog Jid ni, eh mana kek pertama hasil ciptaan sendiri tu ? Nak gak tengok.. dont worry, practise makes perfect. Tq dtg kelas akak ye. Akak suka geng you all ni, memang meriah. Thanx.

jidood said...

K.Min; baru perasan komen akak arini... uwaaaa... lama kan?... huhu... segan la pulak kang k.min tengok hasil pertama fondan saya... hihihi.. amatur lagi saya ni k.min... manyak lagi kena praktis!....