Wednesday, January 28, 2015

clorox bleach...

agak tergocoh utk berkejar ke pejabat klien
tapi dalam masa yg sama mata semak melihatkan keadaan lantai backyard yang berkeledak
dlm hati berhasrat balik keja kang nak sental lantai tu
so sementara tu kita kasi tuang la clorox bagi tanggal dulu kotoran degil la kekdahnya gitu...
dgn dah siap dressing cun bagai.. sambil berdiri clorox pun dituang dgn bangganya...
mcm terasa ada percikan2 kecil yg melantun kena ke seluar tapi tidak ku endah...
selesai proses meng-clorox tersebut so....
moh pula berkejar ke pejabat klien nun di bentong sana...

solo di karak hiway melayan lagu2 dicorong radio
sambil melayan kacang yg di beli buat bekal kudapan..
terkadang merasa boring, daku mendail no hp hubby sajer gatal ajak berbicara... heheee

sesampainya diparking itu
terasa seperti ada kotoran tompok kecil2 di seluar
kepala berputar memikir rasanya takde pulak berhenti or berjalan ditempat lopak yg berbecak
kerana warna tompokan adalah seakan warna percikan becak...
bila disapu tidak pula hilang..
masih lagi juga memikirkan mungkin habuk2 kulit kacang yg dimakan tadi bertaburan dan kena seluar..
daku sapu lagi dgn lebih kasar sedikit... tapi tidak juga hilang...
pelik?....
diamati bersungguh2 apakah kesan tompokan tersebut...
huwaaaaaaa....
oh rupanya..... tompokan clorox tadi telah MELUNTURKAN warna seluar daku seperti pic dibawah ini......

huwaaaaaaaaa...
tapi aku dh smpai opis klien... so takde pasal la pulak aku nak patah balik tukar seluar bagai..
layan jer la kannnn.....

now u see?..

tadaaa... now u don't...

setibanya dipejabat, berbekalkan hati yang cekal dan benda di bawah ini, kesan tompokan sudah tiada lagi.... bedal la dulu.... heheee

tq mr. marker.. hahaa

moral of the story yang aku dapat ;
- jangan main2 dgn clorox nih... tambah lagi bila anda memakai baju yg berwarna warni...
- dont judge the colour by its marker (bila dah terdesak kekdg berguna juga...)... hahaha

sekian, jangan tiru aksi2 ini ya... :)

Friday, December 12, 2014

apam susu kukus

macam jadi satu musim plak apam susu kukus ni
tengok geng buat aku pun terpanggil utk mencuba
bahan yang mudah dan kaedah yang senang
dengan penuh gigih dan penuh kasih sayang aku membuat kek ini....

resepi byk boleh didapati dilaman2 blog dimana2... boleh guna kaedah kisar (blend) ataupun pukul/putar.... dan adunan juga aku ejas sket tak mau manis sgt...

bahan2 :-
4 biji telur
1 cawan gula halus (aku kurangkan jadi stgah cawan)
1 sudu teh esen vanilla (aku lebihkan sket..)
1 sudu besar ovellete
4 sudu besar susu pekat manis (ni plak aku lebihkan 1 sudu..)
2 cawan tepung gandum (diayak)
pewarna yang di sukai

cara2 :-
panaskan kukus
putar/kisarkan semua telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla.. dan putar sehingga gebu...
kemudian masukkan susu pekat manis dan putar/blend hingga sekata
masukkan tepung yang di ayak tadi
kaup balik adunan rata
bahagikan adunan mengikut warna kesukaan dan gaul rata
sapukan mentega pada loyang atau letak kertas myk
tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
kukus selama 40 minit
* tutup kukus balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam (ya... sangat setuju!)
angkat apam setelah masak, keluarkan dari loyang dan potong bila ianya telah sejuk (ni biasanya x sempat tumggu sejuk, anak aku dah sibuk suh potong... layannkann...)

antara hasil kek apam guna kaedah blender...
ada yg gebu, ada yg bantat dan ada juga yg tidak diambil gambo nya...
tapi kami balun jerrr... haha..
dan kaler2 utk apam adalah ditentukan oleh anak2 ku yg mmg menggunakn kuasa veto mereka...

 apam susu warna ombre...


apam susu warna2 pelangi...


apam susu warna2 favourite mereka..

selain megguna kaedah blender kesemua bahan2, kaedah memukul juga boleh digunapakai... sebelum ini asik diblender, jadi semalam cuba plak kaedah memukul guna pemukul elektrik.... ternyata telur dan gula naik kembang, cantik dan lebiih gebu... 
 
ini cubaan pertama kaedah memukul, tapi aku terlebih balik kaup tepung dan hasil yg kurang gebu dan tekstur jadi padat sedikit.... tapi masih ringan dan ada lubang2 udara tu.... dan rasa masih sedap!!.... 

pada hari yg sama juga aku cuba kali kedua guna kaedah yg sama... cuma tepung dikurangkan sedikit dan balik kaup yang lebih kurang.... hasilnya... yesssss... cantik, gebu, tesktur yang lebih ringan/sponge!... rasa masih menten sedap!!.... i is senyum lebar.... heeeee 

(ini masa kek apam pertama di buat... )

terpancar keriangan diwajah2 anak3ku tatkala memakan apam susu tersebut .... mereka ini juga hubby ku mmg suka kuih apam!!.... tak kira la apa rupa apam tu, naik gebu ke, bantat ke apa ke.. derang tibai jer cakap sedap... hahaaa.... sayang sgt kamu la anak3 mami....

terima kasih Allah atas rezeki Mu ini...

Wednesday, December 10, 2014

sambal tumis cili api


bagi orang jawa sambal ni mmg menjadi pilihan bilamana takde idea or malas nak masak yg pelbagai

dengan bahan dan cara yang sangat mudah ianya juga mudah membuatkan nafsu selera makan anda menbuak2 (dan ianya mmg sgt berkesan utk aku... tang nafsu makan yg membuak tu...!!)
dah lama sangat tak buat sambal ini
kelmarin dgn izin dan kudrat yg diberikan Allah
aku gigih singgah fresh market and masak sambal cili api ini
ingin aku ingatkan sambal ini adalah super duper pedas kebaboommmm!!... 

siap masak aku dah gigil2 tak sabar nak makan
hanya dengan nasi putih dan ulam kacang botol itu aku telah berjaya menambah tiga... ya!... TIGA pinggan nasi dengan jayanya!!!... oohh dan kombinasi ini sangat2 lah heaven ya....
(siaplah perut aku meragam selepas itu.... buttttt i dunt careeee!!!)



memang saja buat lelebih sket...
dan sememangnya nak bawa ke opis utk bekalan makan masa lunch...
dan lagi aku makan bersama geng2 opis..
sehari sahaja sambal ini sudah habis separuh balang tu.... hahahaaaaa.... (nampaknya kena buat lagi.... heheee.....) 


 i am the happy eater!!... everrrr

Thursday, August 7, 2014

DIY dining table...

hasil dari berlegar2 di blog omputih, timbul rasa dalam diri nak buat jugak sendiri menda2 yang derang boleh buat... omputih ni mmg diakui otak dema terlebih kreatif gamaknya.. ada jer idea n menda yang dia hasilkan sendiri.... ini antara menda yang saya teringin sgt nak buat.. meja makan...

ni antara meja makan yg di DIY saya google... suka sangat kaki meja yg guna batang paip tu... rare sungguh rupa dia!... 




kerana semangat ini juga saya google mana nak cari kayu pine recycle... akhirnya saya dapat juga org yang jual kayu pine terpakai ni kat sepang... transport kena carik sendiri... tempat ni agak tersorok dan sgt tidak komersial, tapi budak yang jual ni baik.... end up antara kayu yang saya beli....




kayu untuk dibuat kaki meja dan papan yang dah siap diframekan... tapi saya agak tidak berpuashati dgn meja ni dan bercadang utk buka dan buat semula... dan kini kami sdg progres nak sudahkan meja ni.... huuuuu....
(sebenarnya kami beli kayu2 ni dah setahun dah... tapi masih mencari mood utk melaksanakan kesudahan meja ni... ni pun masih belum siap... hehehe...)

moga saya istiqomah nak siapkan meja makan ni.... heheee

sudah lebih setahun...

sudah lebih dari setahun blog saya ini tidak berupdate... application yg mcm2 di alam maya menjadikan saya lupa akan blog ini... semangat tiba2 muncul kembali nak update citer2 di blog kembali... tapi kali ni cuma nak letak jer gambo2 riang ria tiga permata hati saya....










mereka bertiga inilah pengarang jantung dan hati saya..... sayang yang tidak terhingga hingga ke jannah....  alhamdulillah atas rezeki Mu Ya Allah...

Wednesday, March 27, 2013

uhaiiii... lama sungguh blog ini tidak berupdate...

 ni versi pendek bagi memperkenalkan budak tecit ni.... hehheee



to introduce our new gegirl....
bernama Dhia Ameena binti Dzulkarnain
tarikh lahir pada 18 Januari 2013 @ 9.07am
berat lahir 3.03kg
panjang 48mm
ukur lilit kepala 38mm
tempat lahir di Hospital Selayang

Alhamdulillah... syukur yang tidak terhingga pada mu Ya Allah atas rezeki anak ini.... 
Abi, Mommy, Kakak and Kakak Adik LOVE U SOOOOO MUCH dear baby.....
Mmmmuuuuaaaaahhhhhhhhhhhhhhh..........

Monday, September 24, 2012

tak sengaja....

arini hubby gi keja awal
kena hantar kakak gi skool
adik pulak demam, mumtah2 semalaman
aku kalut pepagi...

lambat antar kakak... 20 min lewat...
kalut..
masuk lorong tp agak perlahan..
tetiba nampak ekor anjing depan keta...
mcm biasa, ingatkan anjing lari ke tepi..
aku pun jalan...
alamakkkk
sekali kedengaran... 'gedeguk'... seperti melenyek sesuatu...
adoiiii la dah terlenyek anjing tu...
jalan lagi... 'gedeguk' lagi.....
alahaiiiiii....

giler bersalah!!!!!!!...
nengok side mirror...
anjing itu ke tepi jalan dgn kaki terlenyek....
talipon hubby.... nangis sedih...

Ya Allah...
kau selamat dan peliharakanlah binatang itu...
sesungguhnya aku tak sengaja...
aminn....

Tuesday, August 28, 2012

aidilfitri 2012



belum terlambat lagi rasanya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri....
maaf zahir batin dari kami sekeluarga....
semoga raya kali ini lebih ceria dan gembira.....
salam aidilfitri.....

Tuesday, July 3, 2012

Wordless Wednesday 12.5

july - it has been a year!.... haihhh

Saturday, March 3, 2012

Sibuknyerrr lahhh!!...

Harini....
Semua dlm rumah ni sibuk ngadap gajet!!...
Alahaiii...
Momi tidoq dulu lah.... Zzzzzzzzz