Wednesday, January 18, 2017

4 Tahun!


18.1.2013 - 18.1.2017
4 Tahun dah baby
Macam2 perangai budak bertuah ni

Baru baik demam batuk selsema... Semoga baby sihat2 jer lepas ni ya...


Mommy, Abi, Kakak & Adik sayang sangattttt kat baby...
Semoga menjadi anak dan adik yang baik, soleh dan sihat sentiasa kepada kami...
Terima kasih Ya Allah atas kurniaan comel Mu ini kepada kami... Aamiin

Wednesday, January 4, 2017

Tahun Baru 2017


Selamat Tahun Baru kepada semua... 1.1.2017 di Wang Prachan (Wang Kelian), sempadan Perlis-Thailand... (last minute unplanned trip!)... woohooooo

Thursday, December 29, 2016

Belanda-UK-Perancis

tepek gambor dulu lah





cerita selanjutnya akan menyusul nanti... InshaAllah...

Friday, December 23, 2016

DIY dining table... Akhirnyaaa siap juga...

ingat tak aku pernah cerita pasal kenkonon masa tu nak buat meja makan DIY... pastu yang penyiapannya tangguh agak bertahun... dan aku letakkan gambo frame meja tu tersadai kat tepi dinding porch umah aku... kat sini hah DIY meja kalau x ingat jugakkkk... kenkononnya hasil dari menskodeng blog2 omputih tetiba la kan mcm ada rasa2 terkesan dengan omputih yang suka sok meng-DIY barang2 dlm rumah mereka itu... kenkononnnn lahhh...

tapi mmg agak bertahun jugak la dia dok landing kat tepi dinding tu... kisah timbul semangat nak buat balik ni benornya berlaku pada bulan ramadhan setahun yang lepas, tengah dok ngemas2 umah tetiba mcm terpandang pulak frame tu masih utuh berdiri tersandar kat dinding tu... kesian pulak tengok ruper masih sama tak berubah macam mana dia sampai dulu... melihatkan keadaan itu, aku pun capai toolbox kat dalam stor terus buat apa patut...

hubby yang pada mulanya baru nak landing dan nampak aku mula bertugas, terus bangun tak jadi nak tido.. al maklum tido waktu panas2 petang kan best, tambah lagi puasa pulak tu... gagahkan jugak ler dia dok bersama2 bertungkus lumus merelisasikan impian bini tercinta dia ni...  hikhikhik...

aku ubah plan asal meja ni... dulu asalnya frame tu adalah dibina pada papan meja tu (kedai kayu tu yg tolong buatkan) dan hanya dipasang kakinya sahaja... tapi aku ubahkan yang frame tu kami buat sekali dgn kaki meja dan papan meja tu pulak dibuat berasingan... so pattern kami ini lagi mudahnya rasanya tambah lagi papan meja tu boleh diangkat dan diubah mengikut kesesuaian... gitu ler kekdahnyaaa...

tengah ukur nak buat frame kaki meja... mandor tgh check measurement tu s/a betul ke tak?... kihkihkih

sampai ke malam kami dok menyiapkan meja ni... frame kaki meja tu siap menjelang waktu berbuka dan kami sambung pulak lepas habis berbuka... masa ni semua dah siap cuma tinggal nak adjust ketinggian kaki dan nak sanding kayu bagi licin...

begini ler ruper bila dah siap sanding dan tengah diukur untuk dipotong kaki meja tu... aras ketinggian mana kah yang sesuai yang diukur berpandukan kerusi makan itu...

tadaaaa... nahhhh siap jugak akhirnya...

 boleh la kannnn, jadik gak la ala2 farmhouse diningtable aku nih (perasan sendiri udah laaa)... kihkihkih... mmg meja ini dibuat tanpa perlu adanya finishing/painting.. kenkonon fefeeling nak merasai keindahan urat2 kayu itu... chehhh nyampah ek!


ni di-zoom-kan lebih dekat lagi dengan props yang berlainan ruper...

maka beraya ler kami pada tahun itu dengan meja buatan sendiri yang tak seberapa adanya... dan meja itu masih utuh bertahan sehingga ke hari ini... dengan keadaan yang masih sama cuma penambahbaikan pada kaki2 meja itu aku letakkan castor supaya mudah aku nak gerakkan bila nak menyapu ngemas bawah meja tu... sebab letak castor adalah supaya senang aku nak tolak alih memandangkan meja ini agak berat dgn kudrat aku yg tak seberapa ni... hihihiiii... ini pun dah cukup buat aku rasa puashati dan happy gilerr... alhamdulillah syukurrrr...

Wednesday, December 21, 2016

Kek Gula Hangus...


aku memang suka sangat kek gula hangus nihh..
sememangnya kalau nak makan, aku akan beli
mmg tak penah terpikir nak buat sendiri..
dan selalu pikir yg kek ni mcm rumit nak buatnya sbb sarang2 itu...

terasa sangat nak cuba buat kek ni..
ku google2 resepi dan bahan2... biasanya blog kak azlita masam manis sentiasa menjadi rujukan... seorang blogger yang sangat2 berbakat dlm dunia masakan, Salute!... TQ kak ita!...
balik dari opis singgah bakery dan malam itu jugak aku mula membaking...

baru keluar dari kukusan...

tak sempat tunggu sejuk bagai udah dikeluarkan dari loyangnya... ada sedikit keceriaan didalam hati bila nengok rupa paras kek ni....


 alhamdulillah... penampakan sarang2 semut itu... kenyal2 dan bersarang.... ohhhhhh hatiku berbunga riangggg!!!!!.... lalalalalaaaaa

malam itu juga kek ini sudah tinggal separuh... anak3 kurang suka kek ini, dan kami berdua sahaja yang makan dengan sungguh2 skali..... :)

malam tu aku tak habis2 bercerita perihal kek ni kat hubby dan bukan susah pun nak membuatnya seperti yg aku bayangkan...
dan banyak kali jugak aku bertanya hubby akan kesedapan kek yang aku buat ini...
hahahaa...

Tuesday, December 20, 2016

18.12.2016 - Adik 7 Tahun!

(entry terbelated sket... hihihi..)

Alhamdulillah...

sekejap jer rasa budak kecik bertuah ni dah genap 7 tahun pada hari ahad yang baru lepas ni...
semakin manis dan semakin bijak adik sekarang...

sebenornya adik dah pun abis sekolah darjah 1, lagi beberapa hari dah nak masuk darjah 2 pulak... biasanya mmg dari tadika pun adik tak dapat nak sambut besday dgn kawan2 di sekolah... takpe nti ada masa kita set dgn cikgu buat advance besday bila nak cuti skolah ek...

sedikit review pasal adik :
- adik buat masa sekarang masih lagi Diabetis Type1 (T1D) (mami sentiasa doakan adik suatu hari nanti akan bebas dari T1D ini... Aamiin...)
- adik dah pakai insulin pump untuk tempoh 2 tahun... yeayyy
- dah nampak perkembangan tumbesaran adik meningkat dari bulan ke bulan (yang mana sebelum ni membuatkan semua doc. endocrine risaukan tumbesaran adik)
- dengan semangat yang tinggi dan tekun, adik dah pandai membaca walaupun merangkak mengeja (semasa tadika adik ke sekolah mcm chipsmore... kejap pegi, kejap x pegi... )
- masih lagi nak minum susu dalam botol... hahaahaa
- dah pandai nak melaram... (ikut kakak :))
- dan macam2 lagi lah, ini antara yang paling nampak untuk direviewkan...

Ruang Tamu itu...


ruang tamu...

erkk tetiba saje mengada tak tau nak citer apa dalam blog ni... sebab dah lebih setahun blog ni tidak berupdate huuuu... jadinya kita update ajelah menda yang dah duduk terperap dalam list draft ini... hahahaaaa

ini adalah keadaan dimana bila tersusun kemas, satgi datang bebudak bertiga tu... nah dah sememangnya keadaan tidak serupa ini!... paham2 jelah kalau dah 3 orang budak gegirl kalau dah bermain, semua bantal, kusyen, selimut segala waimah barang dlm rumah boleh dijadikan props... huuuu...







ruang yang sama, angle jer lain2... kihkihkih...
(penampakan lembaga yang sedang minum susu didalam botol... hihihi... )

Wednesday, January 28, 2015

clorox bleach...

agak tergocoh utk berkejar ke pejabat klien
tapi dalam masa yg sama mata semak melihatkan keadaan lantai backyard yang berkeledak
dlm hati berhasrat balik keja kang nak sental lantai tu
so sementara tu kita kasi tuang la clorox bagi tanggal dulu kotoran degil la kekdahnya gitu...
dgn dah siap dressing cun bagai.. sambil berdiri clorox pun dituang dgn bangganya...
mcm terasa ada percikan2 kecil yg melantun kena ke seluar tapi tidak ku endah...
selesai proses meng-clorox tersebut so....
moh pula berkejar ke pejabat klien nun di bentong sana...

solo di karak hiway melayan lagu2 dicorong radio
sambil melayan kacang yg di beli buat bekal kudapan..
terkadang merasa boring, daku mendail no hp hubby sajer gatal ajak berbicara... heheee

sesampainya diparking itu
terasa seperti ada kotoran tompok kecil2 di seluar
kepala berputar memikir rasanya takde pulak berhenti or berjalan ditempat lopak yg berbecak
kerana warna tompokan adalah seakan warna percikan becak...
bila disapu tidak pula hilang..
masih lagi juga memikirkan mungkin habuk2 kulit kacang yg dimakan tadi bertaburan dan kena seluar..
daku sapu lagi dgn lebih kasar sedikit... tapi tidak juga hilang...
pelik?....
diamati bersungguh2 apakah kesan tompokan tersebut...
huwaaaaaaa....
oh rupanya..... tompokan clorox tadi telah MELUNTURKAN warna seluar daku seperti pic dibawah ini......

huwaaaaaaaaa...
tapi aku dh smpai opis klien... so takde pasal la pulak aku nak patah balik tukar seluar bagai..
layan jer la kannnn.....

now u see?..

tadaaa... now u don't...

setibanya dipejabat, berbekalkan hati yang cekal dan benda di bawah ini, kesan tompokan sudah tiada lagi.... bedal la dulu.... heheee

tq mr. marker.. hahaa

moral of the story yang aku dapat ;
- jangan main2 dgn clorox nih... tambah lagi bila anda memakai baju yg berwarna warni...
- dont judge the colour by its marker (bila dah terdesak kekdg berguna juga...)... hahaha

sekian, jangan tiru aksi2 ini ya... :)

Friday, December 12, 2014

apam susu kukus

macam jadi satu musim plak apam susu kukus ni
tengok geng buat aku pun terpanggil utk mencuba
bahan yang mudah dan kaedah yang senang
dengan penuh gigih dan penuh kasih sayang aku membuat kek ini....

resepi byk boleh didapati dilaman2 blog dimana2... boleh guna kaedah kisar (blend) ataupun pukul/putar.... dan adunan juga aku ejas sket tak mau manis sgt...

bahan2 :-
4 biji telur
1 cawan gula halus (aku kurangkan jadi stgah cawan)
1 sudu teh esen vanilla (aku lebihkan sket..)
1 sudu besar ovellete
4 sudu besar susu pekat manis (ni plak aku lebihkan 1 sudu..)
2 cawan tepung gandum (diayak)
pewarna yang di sukai

cara2 :-
panaskan kukus
putar/kisarkan semua telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla.. dan putar sehingga gebu...
kemudian masukkan susu pekat manis dan putar/blend hingga sekata
masukkan tepung yang di ayak tadi
kaup balik adunan rata
bahagikan adunan mengikut warna kesukaan dan gaul rata
sapukan mentega pada loyang atau letak kertas myk
tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
kukus selama 40 minit
* tutup kukus balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam (ya... sangat setuju!)
angkat apam setelah masak, keluarkan dari loyang dan potong bila ianya telah sejuk (ni biasanya x sempat tumggu sejuk, anak aku dah sibuk suh potong... layannkann...)

antara hasil kek apam guna kaedah blender...
ada yg gebu, ada yg bantat dan ada juga yg tidak diambil gambo nya...
tapi kami balun jerrr... haha..
dan kaler2 utk apam adalah ditentukan oleh anak2 ku yg mmg menggunakn kuasa veto mereka...

 apam susu warna ombre...


apam susu warna2 pelangi...


apam susu warna2 favourite mereka..

selain megguna kaedah blender kesemua bahan2, kaedah memukul juga boleh digunapakai... sebelum ini asik diblender, jadi semalam cuba plak kaedah memukul guna pemukul elektrik.... ternyata telur dan gula naik kembang, cantik dan lebiih gebu... 
 
ini cubaan pertama kaedah memukul, tapi aku terlebih balik kaup tepung dan hasil yg kurang gebu dan tekstur jadi padat sedikit.... tapi masih ringan dan ada lubang2 udara tu.... dan rasa masih sedap!!.... 

pada hari yg sama juga aku cuba kali kedua guna kaedah yg sama... cuma tepung dikurangkan sedikit dan balik kaup yang lebih kurang.... hasilnya... yesssss... cantik, gebu, tesktur yang lebih ringan/sponge!... rasa masih menten sedap!!.... i is senyum lebar.... heeeee 

(ini masa kek apam pertama di buat... )

terpancar keriangan diwajah2 anak3ku tatkala memakan apam susu tersebut .... mereka ini juga hubby ku mmg suka kuih apam!!.... tak kira la apa rupa apam tu, naik gebu ke, bantat ke apa ke.. derang tibai jer cakap sedap... hahaaa.... sayang sgt kamu la anak3 mami....

terima kasih Allah atas rezeki Mu ini...

Wednesday, December 10, 2014

sambal tumis cili api


bagi orang jawa sambal ni mmg menjadi pilihan bilamana takde idea or malas nak masak yg pelbagai

dengan bahan dan cara yang sangat mudah ianya juga mudah membuatkan nafsu selera makan anda menbuak2 (dan ianya mmg sgt berkesan utk aku... tang nafsu makan yg membuak tu...!!)
dah lama sangat tak buat sambal ini
kelmarin dgn izin dan kudrat yg diberikan Allah
aku gigih singgah fresh market and masak sambal cili api ini
ingin aku ingatkan sambal ini adalah super duper pedas kebaboommmm!!... 

siap masak aku dah gigil2 tak sabar nak makan
hanya dengan nasi putih dan ulam kacang botol itu aku telah berjaya menambah tiga... ya!... TIGA pinggan nasi dengan jayanya!!!... oohh dan kombinasi ini sangat2 lah heaven ya....
(siaplah perut aku meragam selepas itu.... buttttt i dunt careeee!!!)



memang saja buat lelebih sket...
dan sememangnya nak bawa ke opis utk bekalan makan masa lunch...
dan lagi aku makan bersama geng2 opis..
sehari sahaja sambal ini sudah habis separuh balang tu.... hahahaaaaa.... (nampaknya kena buat lagi.... heheee.....) 


 i am the happy eater!!... everrrr