Friday, December 24, 2010

18.12.2010 = 1 Tahun Adik Damia Khadeeja a.k.a Nursyifa

berkurun lamanya tidak hupdate blog ini... huuu


sabtu lepas pada tarikh itu
genaplah adik berusia Setahun
terlalu pantas masa berlalu
rasa macam baru je lepas bersalin...
heeeeee...

apepon
mommy, abi dan kakak
dengan ini mengucapkan
Selamat Hari Lahir untuk Adik
kami doakan adik sihat-sihat selalu...
cepat jalan...
cepat dan bijak belajar...

semua yang terbaik untuk adik...
kami sayang sangat adik......
mmmuaaaaaahhh.....

Tuesday, November 2, 2010

signal...


aku cukup temper
bila2 la
especially bila nak gi keja
atau nak cepat
ada segelintir
driver yg buat2 bodo
nak belok
tapi tak bagi signal
kita punyer le dok tunggu
tiba2
dia belok
adoii la
tambah2 lagi bila line clear...
rase nak lukuk je kepala tuh!!!
susah sangat ke nak bagi signal tu?
takut abes bateri ke ape?
ape ko rase kalo org buat kat ko ha?
takde ho**k betul!!
saya sangat marah!!....

Thursday, October 28, 2010

"mommy, kawin tu ape?"

kelmarin dalam perjalanan
hantar deme berdua ke rumah mak mereka
banyak khemah/kanopi
yg siap scallop2 tuh
si kakak kalau nampak aje khemah2 tu
tak lain tak bukan
perantin... keja kawin

jadik oleh kerana khemah2 tu ditgh jalan
kami terpaksa mengambil jalan alternatif  
dan agak merunsingkan si kakak
sbb perlu pusing2 dan belok2
kakak : "mommy, sibuk ajer kan keja kawin ni?"
mommy : "kenapa pulak?"
kakak : "ye la... pusing2 belok2.. pening haye (saye).... kawin2 aje..."
dia pulak merungut!
macam dia yg kena drive plak.... huuuuu


aku teruskan perjalanan
adik macam biasa
termenung kat seat dia....
tetiba....
kakak : "mommy, kawin tu ape?"
aishhh...
camane pulak dia leh tanya soklan2 berbau2 begitu.... huuuuu
sambil memikirkan pendekatan terbaik utk explain
aku menarik nafas...
mommy : "kawin... kenape kakak tanya?"
kakak : "ye la... asek kawin2 jer.."
(dia maksudkan asek ada khemah dimana2 la tu)...
mommy : "kawin tu... ada perantin (pengantin) la... perantin yg boy (lelaki), perantin girl (pompuan).... yg selalu kakak tengok klau keje kawin... perantin cantik yg ada crown2 mcm princess tu.... pastu dia bergamba2 kat pelamin cantik tu... pastu dia duduk rumah... macam mommy dgn abi...."
kena  bgtau boy dan girl... sbb dia agak confuse lelaki dan perempuan....
kakak : "ooooooo... kawin perantin.... boy and girl..."
dia sambung lagi
kakak : "saya dgn aish (kawan dia la ni.... anak my opismate).... buleh la perantin2 kawin...."
owh... kakak!!!...
tak boleh nak oiiii!!!!....
mommy : "ehhhh... tak boleh.... kakak tak boleh perantin... kakak small... perantin tu, macam mommy, macam abi.. dah big, dah keje baru boleh perantin2... kakak kena school, kena big, keja macam mommy dgn abi, baru la boleh perantin2...."
aku ulang lagi ayat tu... nak bagi dia clear
kakak : "oooooo... haye small.... haye school duluuu... haye nak school la mommy.... "
sambil angguk2 tanda paham
aku tarik nafas lagi.. legaaa...
berkali2 dia ulang ayat nak gi school tu
sib baik dia tak kata
nak school, nak perantin2..
adehhhh...
heeeee....

at least pada aku
dia paham la apa maksud kawin tu
walaupun secara basis....
cuma..
aku tgh carik pendekatan
macamana kalau sok dia tanya soklan ni..
... " mommy, macamana adik ada dalam perut mommy?"....
soklan mencabar gak tuh.....
berpeluh gak nak menjawab... heeeee
;)

Friday, October 8, 2010

kakak n adik - selsema + batuk II


ni dah kali ke-2 dema demam bersama2
aritu pertengahan bulan lepas
mula2 kakak selsema + batuk
pastu jangkit kat adik
selsema + batuk
malam2 tido dua2 nangis
idung sumbat + batuk
gi klinik dapat ubat
adik dapat antibiotik
kakak dapat ubat kahak
doctor suspect mcm nak kena asma
adehhhhhhh

kali ni pulak
adik yang dpt selsema + batuk
pastu jangkit kat kakak pulak
mmg dema ni takleh sakit
mesti nak berjangkit
adehhh
malam tadi gi klinik yang sama
jejak kasih dgn doctor perempuan yg sorang ini...
(sebelom ni doc ni ada klinik, pastu dia quick, ikut hubby dia kat michigan, tetiba jumpa dia plak, agak lari dari topik maksud tujuan asal dtg klinik.... dan aku berjaya dapatkan ctc no dia... leh ha nti kita ctc eh doc.... manyak mende aku nak tanya pasal diabetis awareness at us sanun.... buleh ek?)
adik dapat antibiotik
kakak pon dapat jugak
dan mereka juga dapat ubat kahak (dikongsi)
selapas doc suspek kahak mereka agak pekat
kakak masih disuspek utk asma
mulai sekarang kakak kena pantang makan mende2 sejuk
adik juga begitu....
mommy sangat risau oke....

mommy n abi sentiasa berdoa
kakak dan adik bebas dari penyakit itu
amin ya robbal alamin......

(tetiba dapat mood dan bahan nak berblog????!!!!.. wakawaka!!....)

october entry

hahaha.. sangat tak ada mood utk berblog sekarang ini?
apesal la plak?
dush.. dush.. dush..
pang.. pang.. pang..
ayakkkkkk!!!!!!!!

Wednesday, September 22, 2010

Adik jatuh katil

pernah buat entry pasal anak pompuan ku jatuh katil...
dulu si kakak
malam tadi adik pulak
adoi laaa....


tak sempat diselamatkan
adik jatuh depan mata mommy
keluar2 bilik air
tengok2 kepala adik dah terjongol kuar dari katil
w/pun mommy lari
masih tak sempat selamatkan adik
apalagi
menjerit mcm org histerialah mommy
adik nangis
mommy pon nangis!
adik menangis sampai tak kuar munyik
lagi mommy suspen
adik tak berenti nangis sambil muntah
mommy panik giler!!
kalau boleh mommy nak ganti tempat adik
mommy mmg fobia kalau anak2 jatuh katil
bagi lah kesakitan tu kat mommy

bila sakit tu reda
adik dah boleh senyum
di agah kakak
adik tergelak suke
mommy juga sedikit reda, tapi masih berduka
bila adik tertidur penat
mommy tuam kepala adik dgn air asam jawa
off course sambil bercucuran air mata
Tuhan saja yg tahu betapa
mommy tak boleh bayangkan adik menahan sakit masa tu....
sedih sgt2 mommy....

pagi tadi adik bangun
happy macam biasa
macam takde ape berlaku mlm tadi
gelak2 dgn kakak
mommy syukur...
tadi anta umah mak
mommy bagitau adik jatuh katil
hah!... sebakul mommy kena marah dgn mak....
sampai mommy dlm keta pun
masih dileteri tak henti2...
katanya adik dah besar la tak boleh letak dikatil
katanya adik dah agresif la
katanya suh tido bawah la
macam2 kata lagilah
aduh....
berdesing telinga mommy...

mulai hari ni...
adik jangan nangis ya tido dalam cot....
nanti kang mommy pulak yg nangis....
huhuhu....
mommy sayang sangat adik....
kakak pon mommy sayang sangat...
;)

Tuesday, September 7, 2010

Eid Mubarak 1431H

huhuhuhu
lama tak berblog
tau2 dah nak masuk syawal
berhari raya pula

dikesempatan ini saya sekeluarga nak mengucapkan
Selamat Hari Raya Idulfitri
kepada semua rakan dan taulan
geng2 blogger tegar..
Che Semah, DrSinga, Ijan, Hana Japang dan yang sewaktu dengannya
bermaaf2an sesama kita di hari mulia
maafkan salah silap yang ada
bergumbira kita dihari raya
jangan lupa pada yg tiada
dan
berhati2 dijalanraya apabile pulang berhari raya....

dari kami sefamily : jid+nine=arissa&syifa
(lepas raya baru leh upload gambau sefamily... hehehe)

Wednesday, August 11, 2010

petai


(gamba ini adalah aku google)

hari ini mula dah berpuasa
bangun bersahur pagi tadi
nasik dengan ayam goreng
ayer sejuk esbok
kurma sebijik penutup sahur

ape kene mengena pulak petai dgn sahur aku?
gini citer nye
senin tuh hubby outstesen ke tepeng
tiba2 balik... hambek ko
bawak balik petai sebundle.. itu pon dah bagi2 dgn kawan dia
semalam agih2 kan, masih ada lagi berbaki dlm 12 papan
isik dia beso2, geram...

balik mlm tadi
masak nasik putih
tumbuk2 sambal, makan dengan petai
banyak giler aku makan
bila bercakap
aroma petai disegenap ruang rumah

tapi ari ni... kenapakah?
kepala aku rase pening
kepala pon rasa sakit
rase berat
mata mengantok
rase loya nak muntah
asek sedawa... (masih berasa petai)
macam byk angin
adakah disebabkan terlalu byk makan petai?....
adoi la.... camana ni?.....

Tuesday, August 10, 2010

Salam Ramadhan
















sama seperti tahun2 yang sudah
dikesempatan bulan mulia ini
nak sampaikan salam ramadhan
semoga bertambah amalan dibulan ini
InsyaAllah... agar kita diberkati...
Amin...

Wednesday, August 4, 2010

lipat kain?

adoi la....
aku mmg malas yang amat amat tegar
aku la
aku tak tau org lain kan
tp sememangnya aku mmg sgt malas (aku ulang lagi ayat ni...)
dengan satu mende nak buat ni
melipat kain baju!!
hazab aku rase bile baju dah menimbun
hari2 membasuh tapi bila melipat....
uwwaaaaaaaaaaa...
baju ditimbun2 hari ke hari
semakin tinggi semakin tebal
nak carik baju
jenuh kena gali
dan gali dan gali dan gali....
takde ke manusia yg nak cipta mesin lipat kain otomatik???
akulah org pertama yg beli mesin tu... konporm!!


cita pasal lipat kain ni
teringat lak kat arwah mak
org yg paling terrrajin melipat kain ever...
kami sema adik beradik suke kalau mak dtg umah kami2
sbb mesti takde kain baju yg tak berlipat
punye lah rajin mak aku ni
siap kutip kat ampai baju yg baru kering
terus lipat susun simpan....
hadoi la...
antara keistimewaan mak kami....
kenape le takde yg mewarisi ek?

haishhh.... rindu pulak kat mak....

Sunday, July 25, 2010

Kakak & Adik



kakak dan adik..
gambar terkini...
kakak dah 4 tahun...
adik pulak dah 7 bulan...
eiiiii... mummy dan abi sayang sangat kat awak berdua....
we love and always love u both very much.... muah.. muah.. muah.. mmuah...

Ya Allah... syukur dan terima kasih diatas kurniaan limpah rahmat rezeki Mu kepada kami.... Amin....

Thursday, July 22, 2010

terompah pink


terompah pink
suke sangat kakak pakai
dengan seluar pink itu
mak dia belikan
kat jusco melaka
hari2 dipakainye terompah itu
berlari2 ditaman memakai terompah
kayuh basikal pakai terompah
pegi shopping komplek pon pakai terompah
arituh nak gi tengok nenek  kat sepital
pon dia nak pakai terompah
aku tak bagi
sbb nanti bising, ganggu org sakit!!!....

Thursday, July 8, 2010

ujung minggu di CH


kami seofis saje suka2 buat gather2 bbq kat cameron highlands...
yg berkeluarga membawa keluarga memasing,
manakala mereka yg single mingle tu bawak couple memasing..
excluding en mamat, tidak membawa couple... single n steady...
bos pon joint sama... huhuuhu...
papepon, semua memberi komitmen yg best...

mereka yang lain ikut jalan sg pulai, cuma aku ikut jalan tapah…
hubby kata ikut jalan tapah, dekat sket, lagipun kami dr KL…
Ya ALLAH, tobat aku!!...
punye lah bengkang bengkok, sampai aku pon bengkok!!…
sampai tanah rata, aku muntah segala…

malam start bbq dalam jam 8 gitu, memasing dah agak kebuluran…
tengah seronok berbbq, adehhhh.. hujan renyai pulak…
tukar port pulak…
punye le banyak item bbq yang kami bawak, tak habis bakar semua tu,
sbb memasing dah kekenyangan… besoknye yang lebihan tu, buat sarapan… huhuuhhu…


sebelom balik nyinggah ler kat ladang stoberi
kekonon nak picking stoberi lah bagai…
hemmm..
kanak2 bawah 12 thn tak bagi masuk pulak,
arissa yg excited nak picking stoberi...
mcm dlm cd stober shortcakes…
sian kakak.... :(


singgah kat bharat teh… tp hubby kata tak best…
ajak pegi ladang teh boh
umang aiii!!!…. 6km jerr, tp bengkang bengkok dan tinggi nak mampos!!…
aku sekali lagi muke bertukar biru… adeehhhh…

balik pon kami ikut jalan tapah yang bengkang bengkok itu…
sempat berenti kat gerai org asli tepi2 jalan tu beli petai ok!..
sampai kat masjid tapah..
aku lagi sekali muntah hijau..
kali ni keluar semua mende2 yang aku makan sarapan td…
Adoooii.. lembik….
takde jalan lain yg dekat ke yang lebih best untuk gi naik atas tu?…

Tuesday, June 29, 2010

Kentang Lompat ke Kentang Pusing?


ermmmm.. mula2 nampak rupa dia dah suka
sbb kentang goreng lain dari yg lain
konon beli, sajer nak cuba jerk
bila dah makan sedap pulak
konon nak share2
lepas dah rase, aku sorang bedal sampai abis...
wakakaka...


kenape aku kata sedap?
(walaupun tak dibuang kulit.. hehehe)
rase dia manis sbb dr kentang yg segar
digoreng tidak terlalu empuk.. ala2 kenyal mengkal
buleh dibubuh/tambah perasa
cheese, pepper, mayo dan beberape perasa lagi yg aku x ingat
sangat sedap oke
aku nak carik, nak beli lagik banyak2.. (agak tamak.. kuikui..)
google carik kat sini
rupenye ada jual kat pasar malam jalan TAR
oh ya lupa nak bgtau
rege dia ada dua jenis
kalau kentang besar dlm anggaran RM3.50
kalau kentang kecik pulak dlm anggaran RM2.50
nak ajak suami pergi la....
jom....

(pssst; che semah, aku dah pandai link... ngeeheee...)

Friday, June 25, 2010

bayi didalam besen.. ;)


seorang bayi debab ditemui mandi didalam besen
anak sapolah ni?
wakakaka

anak sayalah ni
mmg mandikan dia dalam besen
malas nak munggah stor carik tub mandi dia
dan besen tu pon purposely beli
mmg untuk mandikan dia

awal2 dulu
besor besen tu dari dia
skang ni terbalik pulak
besor dia dari besen
bila nak kuarkan dah tersekat
huhuhu
mummy dah kena carik balik tub mandi tu nampaknye dik!...

Thursday, June 24, 2010

makeover bilik 2


pon tgh meng'makeover' bilik arissa...
carik2 jugak kaler sesuai utk bilik kekanak
carik2 kat majalah tu jugak
padanan warna ini sangat menarik
pink + dark brown + grey
macam sesuai nak buat utk bilik anak daraku itu
i loike!

makeover bilik 1


aku tengah semangat meng'makeover' bilik
suke mcm gambo ni
carik2 idea majalah kat uk nih
errrmmmm

banyak gak nak kena carik
cat kaler2 didinding itu
langsir belang2 macam itu
cermin solek lonjong itu
hanger klasik yg macam itu
bangku dak kerusi yg klasik itu
huhuhuhuhu
balik buat bajet!....

Wednesday, June 23, 2010

busy like a bee...


masuk tengok2 blog
uishhh.. last update blog ujung mei aritu
iskhhh.. lama betul tak update
sibuk bebeno
huhuuu....

macam2 aktiviti yang nak diupdatekan kat blog
tapi bile balik umah
dah masak2
basuh2 baju
main2 dgn kakak
kelon2 adik
langsung mummy pon terus lelap..

manyak list things to do
perlu disettlekan...
adoi laaa.....
fokus2 mummy... u can do it!....

Wednesday, May 26, 2010

Award dr semah

Anugerah buat kamu... dari che semah...

tetiba kena tag dgn semah
pastu dia bg award sekali.. pandai ko ek
mekaseh la bagi award ni kat aku
oleh kerana background ni putih, border line pon putih
jadi mcm tak nampak award, mcm tetiba ada seketul piala pulak
papepun thank you very much ek che semah


Soalan-soalan kepada penerima anugerah.. nak dpt award pon kena jawab soklan dulu ek....

soalan 1 : 3 names in your message inbox, hp ke social profile ?
isskhhh.. nak kena tengok plak... jap eh.....
• Msg inbox email: nana, kemuncup kudud, lekuk... sema pasal komen kat fb...heheh
• Msg inbox hp : copot (kwn kat utm dulu), idris (pmc), en boss...
• Msg FB : aku?, bedah, arloon.. pasal nak makan cfod kat bagan lalang....

soalan 2 : Your main Ringtone. - Wonder Pets... rakaman video dr nyanyian anak ku Arissa...

soalan 3 : What u did at 12 last night? - tido..

soalan 4 : Who was the last person you went out with? where?
My hubby... My arissa... My khadeeja.... Klinik Peads PPUM...

soalan 5 : The colour of the T-shirt you're wearing now. - bukan t-shirt, baju kurung kaler ijau

soalan 6 : The last thing u did. - buat PTE sebutharga projek

soalan 7 : 3 of your everyday favorite items. - bukan favorite la tp more to a must item jerk... hp, b****t pump, handbag

soalan 8 : The color of your bedroom. - krim

soalan 9 : How much money in your wallet now? - below 200, ujung bulan la katakan....

soalan 10 : How's life? - happily ever after...

soalan 11 : your favorite song.. - wonder pet nyanyian by arissa... cumel jerk suara dia masa kecit..

soalan 12 : What will you do next weekend? - not this weekend yah?... next week kenduri kahwin kawan hubby kat kuala kangsar.... suke makan nasik minyak pengantin!....

soalan 13 : When was the last time you saw your mum. - uuuwwaaaaa.... my mom dah takde 2 years back... MIL buleh tak?... sabtu lepas, kenduri kat umah dia.. pdg balang, sentul....

soalan 14 : where is she now? - umah dia la.. pdg balang, Sentul...

soalan 15 : when was the last time you talked to your parent? - not available

soalan 16 : Who is the last person that talked with you last night? - hubby or arissa.. lupa...

soalan 17 : where did you have dinner last night? - kat rumah jerk..

soalan 18 : The last surprise you got. - nanti nak ingat...

soalan 19 : Last thing you borrowed from your friend. - amende ek?.... tak ingat buleh tak?..

soalan 20 : Who is your bf/gf or husband/wife? - my hubby en dzulcarnine sarmidi...

soalan 21 : what do you feel now? - serba salah...

soalan 22 : wanna share with who? - tak yah lah..

soalan 23 : who knows your secret? - secret recipe... buleh?

soalan 24 : they keep your secret? - maybe... ;)

soalan 25 : Are you angry with someone? - tak.. mood bagus skang nih... hehehe

soalan 26 : what do you order at McD? - dah lama x gi McD... x ingat lah....

soalan 27 : The last time you felt so sad.. - hubby jatuh motor... last friday...

soalan 28 : mahu tag? - nak... tapi ada ke blogger yg rajin masuk blog saya nih....
2 je buleh tak? DrSinga n Ijan (pssst.... kalau rajin jawab lah ek...)

apesal la pulak!

apesal lah pulak jadik cenggini layout blog nih??!!!!!###@@@&&%%$$#*

Saturday, May 15, 2010

blender oh blender... 2

dah beli dah blender
pengganti blender lama
bei kat jualan gudang barangan elektrik philips
kat shah alam seksyen 23
dari rm99 dapat rege rm79
beli ajer terus
sbb kaler dia putih
aku sukee...
lagi pulak buleh blend ice blender nih
buleh la slalu buat ice blended... huhuhuhu
nak kena carik jar lasgi satu
untuk blend mende yg pedas ke
kalo tak kang
ice blended pedas pulak!....

senang2 nti akan diletak gambo, charger batery kamera lak entah ke mana... adoii laaa..

Friday, May 14, 2010

lesung batu...

lesung batu ini aku beli semasa berjalan2 dikelantan selepas berkahwin dahulu

jadi hari2 berikutnye
bila nak masak aku guna lesung batu
ketang ketung ketang ketung menumbuk
memecah keheningan malam (dah malam yg selalu aku masak... heheheee
best jugak sesekali
guna kaedah tradisional ni
tp agak lenguh
dan hasilnya
hubby kata sedap
sedap juga masakan
kalau tumbuk pakai lesung batu dr pakai blender
iye kah? kata org2 tua...

blender oh blender...

aku dapat blender ni
adalah hadiah kawin
kawan lama aku yg bagi
tidak berjenama pun
tapi puas la aku guna.. aku suka..

di suatu hari yg dingin sedang sibuk2 nak memasak
nak masak ape dah tak ingat
siap2 kan bahan segala bagai
amek blender, pasang2 blender, pasang kat plug
pastu on plug, blender jalan
tetiba bau hangus
blender pon tetiba dah stop
sekali tengok
adoi laaaa...
pemutar motor yg kat jar tu dah haus, loose
main motor oke lagi, berfungsi
beli jar baru... alamak
tak muat pulak!...
hangus RM16.90 aku...

kejadian berikutnye dihari yg lain
cuba try blend guna yg kering punye
buleh jalan
tetiba senyap dgn tetiba
duhhh...
main motor pulak yg problem
try byk kali, masih tak gerak jugak
apakah maknanya?

Tuesday, May 11, 2010

Kakak & Aish


kakak suka sangat dia berkawan dengan aish
kalau kata nak gi jumpa dgn aish
uisshh... kemain excited dia
dari mula nak gi sampai balik umah kang asek aish jerk la yg disebutnya

siapa aish tu?
(dlm versi kakak menjawab...)
aish tu adalah nama panggilan dia
nama sebenar dia Muhammad Harith Haikal
dia adalah anak kawan mummy saya
aish adalah anak sulung... sama la dengan saya
aish pun baru dapat adik baby... girl jugak.. pon sama mcm saya
aish pon sekolah kat Alim Kids sama dengan saya
aish pun sama umur dgn saya... 4 tahun laa...
aish dia baik
aish suka kawan dgn saya
saya pun suka kawan dengan aish...
ngeeheeee....

ape nak makan ek?

iskhhhh....
nak makan ape lak arini...
hari2 pon lauk pauk sama jer
not much choice..
kedai pon not much choice jugak...
nak pegi mydin malas..
nak pegi giant pon malas jugak...
kedai makan baru bukak pon
nama banana leaf restaurant
tp tengok cam...
iskhhhh... tak best n diragui...

dah lama rase tak bawa bekal pulak?

Wednesday, April 28, 2010

entah kenape

ape pasal aku rase sangat malas hari ini?
kenape ha?
entah... aku pon tak tahu kenapa
tapi
mmg rase malas sangat sangat...
semua pon malas nak buat
keje pon dah malas
rasa macam nak bermalas-malasan jer....
huuhuhu

Monday, April 26, 2010

Cute Wonder Pet

video


Wonder Pet Wonder Pet Kami Datang
Muan nana na i na (membantu mereka) yang kesusahan
Kami tak besar dan kami tak kuat
bile kejedesama (berkerjasama) semua jadi mudah
yeaaaaa.. Wonder Pet... yeaaaaaaa

neng... neng.... neng... neng....
Wonder Pet nyelamatkan (menyelamatkan) lembu...

Thursday, April 22, 2010

Cari Persamaan Mereka...


Yang diatas adalah kakak, dan
Yang dibawah adalah adik....

Wednesday, April 21, 2010

anak dara itu....
















anak dara itu....
dikala umurnye 4 tahun
sudah boleh diharap
sudah pandai merajuk minta dipujuk
sudah pandai berdikari
baju pon nak pakai sendiri
















anak dara itu....
dikala umurnye 4 tahun
sudah pandai membebel celoteh (bercakap tak berhenti - kata abi)
"saya sudah besar"
"saya nak sekolah" katanya setiap kali pujian diberikan

Monday, April 19, 2010

budak chumel itu....





















budak chumel itu
dikala genap usianye 4 bulan
semakin montel
semakin montoks
semakin gebus
semakin embam embam






















budak chumel itu
dikala genap usianye 4 bulan
sudah mula mengiring
sudah pandai bermain buih
sudah pandai berborak
sudah pandai jugak gelak besau
hehehehee

Friday, April 16, 2010

monitor baru lagi.... ngeeheee

semalam pagi dapat call
dari bebudak opis
"kak, ada berita buruk.... opis kena pecah masuk"
"iye ke?... ape yg ilang?" aku tanya
"monitor akak, monitor bos n monitor kak emy..." dia jawab
"adehhh laaaa.... don't touch anything n do a police report... akak on de way" aku tambah
"oke...." dia jawab lagi

aku berkata dalam hati "huhuhu... monitor baru lagi....".... ngeeheee...
zalimkah aku?

Wednesday, April 14, 2010

"kubur syurga..."

balik semalam kakak mengadu dia sakit dada (sebenonya sakit tekak) sambil gosok2 tekak dia
lepas tu cakap lagi "mommy.. saya demam..."
rasa dahi dia.. panas
rasa leher dia.. panas
rasa badan dia.. panas
iiissskhhh.. demam pulak si kakak nih...
punya lah panik smpai lupa nak check temp. dia...

lepas maghrib nak bawak dia terus ke klinik
tp dia kata "tunggu abi la mommy..."
sampai rumah dia cakap "mommy... saya demam ni..."
aku "ye la... jap lagi kita gi klinik, kata nak tunggu abi..."
dia sambung lagi "mommy saya demam... saya nak gi kubur... kubur syurga..."
aku tanya "kubur syurga sape?"
dia buleh jawab "kubur syurga saya laa... "
dua kali aku tanya, dua kali jugak jawapan yg sama dia bagi
adehhh.... mcm nak gugur jantung aku dengo....
aku tanya lagi "kakak tau tak ape tu kubur syurga.."
dia jawab lagi "tau... kubur syurga mcm apis tu...."
apis tu adalah abg sepupu dia (anak buah) aku yg meninggal sebulan yg lalu....
ape lagi...
aku terus tipon hubby.... suh cepat balik... huhuhu

panas sgt kah badan kakak?... sampai cakap merepet2?..
atau
dia rindu sgt kat arwah tp tak tau nak cakap camane?
hai lah kakak....
bikin mommy nebes jerk....

Tuesday, April 13, 2010

nak balik sudah...

adehhh....
dah tak boleh fokus buat keje, kepala dah piki nak balik sudah.. buleh ek?

semalam jadikan pengajaran
arini aku nak singgah kedai dulu lah
beli ape yg patut
takyah la nak sms2 hubby
nanti kang hangin lagi pulak
sape yg susah?
akuuuu jugak!....
peace...

masak ayam lomak cili api kah?
;)

boleh ke tak boleh?

haishhhh....
terkadang aku terasa untuk hangin satu badan dgn sang suami walaupun aku tau itu adalah tidak baik...

semalam
baru terada idea konon nak masak ayam lemak cili api
7.35pm bagi sms ke hubby
"ayang tolong belikan serai n daun kunyit boleh tak?"
menunggu tapi tiada balasan

7.51pm tipon berbunyi dengan nada deringan dari hubby
dengan nada agak keras dia cakap
"nak beli camane?.. kat sini mana ada? (tak tau 'sini' tu merujuk kat mana?)... balik kang awak singgah la kedai mak cina tu sekejap.. beli la"
aku jawab
"susah la ayang...."
dan hubby sambung lagi.. "camane saya nak beli..."
dari tak hangin td aku dah jadik hangin!...
"bukan saya tak nak singgah, masalahnya bawak baby susah nak kuar maghrib2 nih.... boleh ke tak boleh?..."
aku terus letak tipon... hangin satu badan sudah....
terus takde mood nak masak!...
cakap elok2 tak leh ke?.... aku tanya je
boleh ke tak boleh?
kalau tak susah aku tak mintak tolong, pegi beli sendiri jerk...

sudahnya
mlm tadi makan nasik dgn ayam goreng jerk....
aku masih hangin satu badan
terus tido....

pepagi hubby bangun siap nak gi kursus
salam peluk cium bagai
sambil dia cakap
"sorry sayang semalam..."
setelah aku mengambil langkah untuk mendiamkan diri sepanjang mlm td
aku angguk... sambil cakap
"bebaik yang..."
huhuhuhu....

sesekali hangin.. takpe kan?.. :)

Note : jgn ikut adegan ini, ia adalah tidak baik untuk kesihatan.....

Monday, April 12, 2010

iskhh...iskhhh...

ntah kenapa lately rase cam malas nak blogging
tapi mcm byk mende nak diblogkan

isskhhh.. iskhhh...
kepala hotak rase cam byk bena mende yg dipikirkan
segala macam bagai
serabut...

cuba utk tidak serabut kan
tp berserabut jugak
aku rase aku kena buat sesuatu utk ilangkan serabut ni
aktiviti yg berjadual
barangkali?

penin dok piki:
kain baju tak berlipat?... (semalam dpt lipat sket... legaaa rase...)
mana nak ngemas stor?
mana nak ngemas baju2 lama?
mana nak itu?
mana nak ini?
adoiii laaaa...

Thursday, April 1, 2010

08.03.2010

baaa... chak....



sekarang lagi embam membam.... hehehe

Tuesday, March 30, 2010

baa... chak...

1... 2... 3...
.
peek-a-boo
.
1... 2... 3...
.
peek-a-boo
.











hehehee

Wednesday, March 24, 2010

testing page


buleh ek
testing testing

Blue + Dark Wood


Cantikkan padanan warna ini?

kami anak kandung....












gambo ihsan dari pn azlina asfah

seronok teringat masa mengaji dolu2
sewaktu muda belia
kepala pun masih remaja

sekarang?
macamana ya semua?
bila nak reunion ni?
iub9497

Monday, March 22, 2010

samakah?















bila nampak je adik baby
semua org kata...
"macam muka abi dia la..."
iyekah?
emmmmm....

Saturday, March 20, 2010

Anak saudara aku

Al Fatihah
sudah seminggu
anak saudara aku
Muhammad Hafiz Bin Mat Abas
4.1.1988 - 13.3.2010
telah kembali ke rahmatullah

Pemergiannya amat memberi kesan kpd kami semua
semoga rohnye ditempatkan
bersama golongan para solihin
rindunyeeeeee kat arwah....

Friday, March 12, 2010

Lumut...


Balik dari Tepeng kami lepak pulak kat Lumut semalaman...
perbualan kami bila tiba di sanun...

Hubby : Ehhh... bila Lumut jadik camni ek?
Aku : Lamaaa dah... apesal?
Hubby : Mana pegi kedai2 papan yg kat tengah2 ni?
Aku : Dah roboh, dah buat yg cantek munyer... tu ha... (sambil tunjuk ke kedai2 yg ala2 berfacade cantik gitu...)
Hubby : Jeti... yg dulu tu?
Aku : itu pon dah takde la yang... dah buat jeti baru...
Hubby : sini pon dulu mana ada...
Aku : haah.. dulu playground jer.. sekarang dah jadi waterfront... buleh nak lepak2... kedai makan pon byk...
Aku : semua nyer ayg pelik... bila last dtg lumut?
Hubby : masa keje dolu2... tahun 2001... iskhh lama betul la... semua dah lain ek...
Aku : Adehhh la laki aku sorang nih... (dalam hati...)

mmg lumut dah berubah... byk sgt perubahannye... aku jadik tidak terlalu pelik sbb 5 tahun kebelakangan ini selalu berulang alik KL-Lumut sbb ada projek MARA yg kami buat... MIMET... so setiap kali nak balikakan nyinggah dulu town lumut... so, sebelum balik tu, bagi hubby tak terkilan kami tour le lumut dulu... hehehe...

Zoo Tepeng


Last week saje ngikut hubby gi outstesen ke Taiping, sempat ke sini bawak anak2...

Zoo Taiping
lokasi : kira2 5km dari bandar taiping
harga tiket : RM12 (dewasa), RM8 (kanak2 3 thn ke atas)
cara : buleh berjalan sendiri atau naik tren yg disediakan... kami pilih tren, arissa excited nak naik... lg pun jauh nak jalan tengah2 panas tuh....
kebersihan : tidak mengecewakan... tp perlu diperbaiki
aktiviti : agak hambar, sepatutnye pihak zoo buat le show binatang2 ke... baru la syiok...
kemudahan : ok... ada disediakan antaranye..
- tempat melepak bersama keluarga mcm dataran la... buleh piknik tp dlm zoo laa..
- surau (keperluan)
- tandas (keperluan juga la kan)
- restoren
- kedai cederahati (ke cenderamata?)
- laluan berbumbung
- tempat letak kereta... yg ini kene berhati2 sbb byk sgt beruk2 liar berkeliaran, disyorkan tidak membawa apatah lagi memberi makanan kepada mereka kerana buleh mengundang bahaya... aku hampir2 dikeroyok oleh mereka... siap menjerit dan menangis ketakutan bagai... scary tahap gaban.. apatah lagi masa anak2 ada bersama... panik gilerrr woooo!!!

apepun aku seronok... sbb dapat tunjuk kat arissa mcamana rupa zoo dan binatang2 yg sebenar sebagaimana yg dia dok asek tengok dlm tv ajer (itupun xcited asek crite je dlm keta...).... adik syifa pulak, belum mengerti apa2 lagi... nanti adik dah besau kita gi lagi ek...
;)

Jom la ke zoo bersama anak2....

Thursday, March 11, 2010

meeting

meeting meeting meeting

aku nyampah gi mtg?

nyampah aku gi mtg?

gi mtg aku nyampah?

mtg nyampah aku gi?

arggghhhhhh

semuanye pon aku nyampah!!!!!!!

Wednesday, March 10, 2010

Ngantok

huaaaaaaaa....

ape la mengantok sangat nih!!!

tido kang haaa....

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Tuesday, March 9, 2010

Ape plak?










ape plak?
naik2 opis semalam
rase macam lain jer
kenape yer?

oooooooo
patut ler rase lain
monitor baru
besar dan lebar

bos,
taknak monitor baru la
nak BONUS!!!!!!!!!! (bukan air kotak BONUS, tp $ bonus laa...)

Monday, March 8, 2010

Salam 2010

Salam 2010
Baru berkesempatan
Lama sungguh rasenye
Tidak berblog

Bukan tidak berkesempatan
Cuma tidak bermood

Setelah sekian lama
Mood muncul kembali
Selamat berblog Jidood
;)