Wednesday, February 25, 2009

Opis belanja makan kat VS..

huhuhu... aku agak tersurprise la kan arini... sori la bos kalo aku post entry ni dlm waktu keje... uhukss... excited!...

bos masuk opis lewat sket arini, dlm kul 12tgh tadi gitu dia masuk... aku macam biasak la.. asal dia masuk je banyak mende kena report dan briefing itu ini bagai kononya report status kerja terkini kat bos... nyambil buat internal mtg dgn officer yg lain... tetiba dah sampai waktu lunch pulak tapi manyak mende yg still gtg, so gi lunch sesambil leh nyembang pasal hal keje.... makan pon kena nyembang pasal keja kan?.. muahahaha.... lagipun dah lama bos tak bawa kami semua gi teh tinggi (hightea) utk tahu perihal perkembangan keje memasing...

menghala ke Taipan kami masih membincangkan hal opis... byk sgt kan!?... lunch di VS kat Taipan tuh.. tetiba belanja makan kat VS la kan... uhuksss... duduk dan mengorder.. aku order Black Pepper Steak.. sedap n lembut ajer daging dia... ermmm.. best!... tak habih aku makan.. rugi kan?... banyak oke?... dgn vege lagi, fries.. urghhhh.. sebu perut aku!...

huhu... time kaseh ler sbb belanja makan tuh.... (psst: termasuk dlm opis nye belanjawan 2009 ke?)... muehehee....

Cubaan cuppies ku...

inilah anatara cuppies yang aku cubak2 buat...

butter cup cakes with buttercream deco...






chocolcate cup cakes ganache topping with stroberi dipped choc. deco...

Syukran...


Alhamdulillah... bersyukur aku ke hadrat Ilahi kerana dengan izinNya aku dipanjangkan umur setahun lagi untuk terus menjadi khalifahNya dibumi bertuah ini disamping insan yang tersayang.... Amin... just celebrate kat umah aje aku, hubby n arissa... alahai takde buat apepon... kebetulan pulak aku mencuba buat choc. cuppies, so hubby pon mengendeng2 nak beberapa bijik cuppies utk kek besday aku katanya... apa la kan? tak surprise langsung!... huhuhu... ihiks... takde la hubby, gurau ajer... anyway, thanks very much dear for the besday cuppies yg ciut miut tuh...
(perasan tak?... lilin tu ada 3 jer?... huhuhu... lilin yg 10 thn punya takde, hubby pakai jer yg arissa punya aritu... takpe lah asalkan ada 3, tu pon dah oke... kata hubby aku... huhu...)

Tuesday, February 24, 2009

Eksiden di Lebuhraya KESAS, km38.4 hala ke Port Klang

Subang Jaya, 24 Feb - aku balik keje arini agak lewat sket, hampir pukul 7 tadi aku baru keluar dari opis... hiway kesas menjadi laluan rasmi aku setiap hari untuk pegi dan balik keje... oleh kerana tadi hujan, jadi aku drive agak sentimental sambil mendengar lagu2 lama yang berkumandang dicorong radio di frekeunsi 96.7fm seperti biasa... setelah melalui jalan kewajipan di hadapan pasaraya summit yg penuh sesak, aku pon membelok ke kiri untuk susur keluar masuk ke kesas hala ke port kelang... kat susur tu, sempat jugak la aku overtake sebijik treler...

sedang melayan perasaan untuk masuk hiway kesas tuh tetiba aku terperasan dari ekor mata kanan aku, sebijik M**i meluncur laju memasuki lane paling kiri (lane plg slow la kan..) yg mana ada juga sebijik treler sdg berada pada lane tersebut dgn kadar kelajuan yg perlahan... aku rasa sema pun tau apa terjadi kan?... M**i tu tak sempat nak mengelak dan terus melanggar belakang treler tersebut...

DUMMMM!!.. satu dentuman yang kuat diikuti dgn kereta tu berpusing sebanyak 2 kali sebelom tayar sebelah kirinya tercabut dan terpelanting ntah ke mana pon aku tak tau. oleh kerana pusingan tuh, M**i tuh berada di lane plg kanan sekali... nasib baik sema keta kat hiway tu tak laju, jd tak de la insiden langgar dan langgar dan langgar... aku punya la terperanjat dan panik (mcm aku pulak yg eksiden) ye la apa taknye.. kat depan mata kepala aku! mau tak peranjat.... uihhhh.. seram betul!...

aku berentikan keta aku kat bahu jalan dan ada jugak la keta lain pon berenti.... kami tgok driver M**i tu tidak mengalami kecederaan, mamat berbangsa Cina.... dia sedikit terkejut dan tergamam dgn apa yg berlaku.... kami (bukan aku, tp mamat satria yg M**i tu overtake dia sblom melanggar lori tuh!) buat panggilan polis... tidak lama kemudian pemandu treler pon sampai ke tempat kejadian dan bertanya kenapa M**i tu melanggar dia?... kami sema menjawab, kami pon tak tau?!... selepas pemandu treler tu bertanya sedikit sebyk dan ambik keterangan keta n driver M**i tuh.. aku pon beredar dr tempat kejadian.... tp masih lagi menggigil2 kecil semasa memandu balik ke umah tu.... terperanjat siuttt!!....

dan aku, sepanjang perjalanan balik tu sgt la terperanjant dan masih menjadi tanda tanya sehingga kini... kenapa M**i tu tak pasal2 masuk lane tuh n langgar bontot treler tu, nasib baik sebelah kiri dia, kalo betul2 depan td aku tak tau la camana keadaaan driver tuh!... uhhhhh... pertama kali dlm idup aku, aku nampak secara live depan mata aku eksiden dijalanraya... Sekian, berita terkini melaporkan... maaf takde gamba, hp aku camera tak bape oke... hehehe...

Thursday, February 19, 2009

Outstesen ke Utara

aku kena pi K.Perlis sbb ada site mtg bagi baikpulih jeti K.Perlis dan jeti Kuah.. kebiasaanya lokasi mtg akan dialternate kan... kali ni turn mtg kat k.perlis pulak... aku pi dgn kapai terbang cap merah, pukui 5.20 pepagi lagi aku dah kluaq umah sbb flite kul 7.15am... dah la jauh lcct tuh, spnjang drive aku menguap ntah berapa kali pon tak tau...

punya la best... pakcik yg dok amk n hantaq aku kat epot, bawak aku pi jeti tu lalu jalan kg n jalan tepi pantai... huk aloh... best gilerr!... siap sarapan pagi kat tepi bendang!.. makan nasik putih n kari ayam kg... wallawehhhh!!....
on de way balik kami lalu jalan yg kami dtg tadi... sempat lak aku berenti tepi jalan beli pauh raja.. sedap pauh nioh, dia tak masam walaupon muda belia pauh tuh.... aku beli ha.. 2kg... siap dgn cicah skali.. pencicah Mak Bee.. depa kata cicah ni yg famos kat sini....
belacan anyone?.... sempat gak aku nyinggah lagi pi b eli belacan fresh org kg... kira mcm industri desa la... best nyer... punya la best depa jual RM1.00/ketul... aku beli haaa.. 10 ketui teruss.... huhuhu.....





makan tengahari aku ditaja oleh geng kontraktor masa projek dgn MARA dulu... kat tgh aloq staq... restoren kat bawah nih...


flite aku kul 5.20pm... lepak kat epot sultan adb halim... dan lagi aku jumpak member aku Yan dan kami melepak kat cafe kat epot tuh... thanks yan, sempat gak hang jumpak aku!....
aku sampai umah waktu dah maghrib... siap mandi sembahyang kami pi ambik arissa kat umah mak dia... aku kata kat hubby, tak larat nak masak mlm nih letih sesgt... nak kuar makan pon maleh... so, hubby aku menvolunteerkan diri utk prepare dinner kami... hihihi... berger versi ringkas dan padat!... sodap pon sodap!... huhu.. thanks hubby!....
ni berger versi arissa... kosong n tak pedas....

ni plak berger kami... penuh bawang, timun n sos cili... ihikss... ringkas kan?...

Monday, February 16, 2009

Basic Fondant Cake Deco

airini aku siap ambik cuti lagi!... muahahaha... gi sambong belajo kek.. dgn arini deco kek fondant pulak, tempat yang sama macam semalam tapi arini kami guna dummy cake ajer... dengan kak Min juga... www.bakingproject.com... best sesangat.. kak min u are the best lah!... fun sesgt belaja dgn u... hilang sema stress hal keje.. lepas ni ingat nak sambung lagi kelas deco dgn k.min yg gumpaste modelling and fondant cuppies (excited tak tentu hala kan aku!?)... hihihi.... ;)
kelas dimulakan dgn;
1. camana nak hasilkan fondant yg cantik
2. kuantiti yg diperlukan utk sebijik cake berdiamater 23"
3. camana nak dapatkan sebatikan fondant dgn kaler (uli lah ni..)
4. nak wrap kan cake dgn ketebalan dan cara yg betul
5. kemaskan fondant
6. buat scallops tuh...
7. pastu buat renda yg kat bawah tu utk tutup bhgn bawah cake tuh...
8. kami kena buat lak tekap dgn butterfly moulds dan buat ribens
9. pastu diajar camana nak buat rose dgn fondant
10. finishing part.. kilat dgn yg cam golddust tuh dan kalerkan nagi nampak naik seri cake tuh...
sekian itu pembelajaran kami.... tp mmg best, k.min ajar step by step sampai dapat.....
tengok aje ler fondant cake yg aku n kengkawan yg lain buat nih... semua cake kami sama ajer, same pattern n same colour.... (macam tak caya lak aku yg buat cake nih!...) huhuhu...

inilah basic fondant yang diajarkan... serba biru!...
kesimpulannya sebenonya senang aje nak buat fondant tuh... nak mendeco pon best mcm kita main polistrin.. ala tanah liat la masa kecik2 dulu... aku lebih prefer deco dgn fondant nih sbb buat dia tak remeh mcm buttercream.. lagi pulak buleh buat deco tu cam method try n error sbb buleh buat balik berulang kali smpai jadik.... lagipun tak berkecah dapur n just concentrate utk menguli n menggelek utk dapat lapis yg betul... jadi, aku suka betul buat deco dgn fondant nih!... best segt!... huhu... pada sesapa yg suka nak main fondan nih jom lah joint kelas kak min nih... best!... (ni bukan iklan yer...)... just to share experience jer...
(psstt... k.min ada komisen ke?..) errkk??... muahahahaha....

nilah kami ber5 yg belajo arini.... ayu, shikin, jemi, aku n tee... we had a fun deco time!...

hubby aku cam biasa... juag excited seperti sebelumnya.. cuma dia nak tengok hasil pertama aku lepas amek kelas nih!... huhu.. cabaran utk aku tuh!... hikhik... cuma aku terkilan sket sbb my mom tak sempat nak tgok salah sorang anak dia yg buleh buat fondant nih!... Alhamdulillah, sekurang2nya aku dah berjaya mengkenyataankan impian dia biarpun dia dah takde... "mak, adik dah buleh buat fondant cake!"... huhu.... sori, emosional sekejap ek....

Sunday, February 15, 2009

Basic Cake & Cupcakes Buttercream Deco

huhu... sekejap jer dah 15hb... arini aku tinggalkan sekejap dunia qs, terjun pulak ke dunia membuat cake dan mengdeco... ntah ape pening tetiba nak belajo deco cake la kan.. carik dlm internet terjumpa la web nih... www.bakingproject.com... menarik la pulak kan pakej class deco nye tuh... aku pun sign up utk belajar tuh... tinggalkan arissa dgn hubby kat umah, aku n Me' Tok (my fren masa mengaji dulu...) gi lah kami ke kelas deco tuh... yang bertempat di Cheras nun.... arini kelas deco cake dgn buttercream...

nilah cake yg aku deco... takde skill, bunga rose pon kembang semacam jer!... muahaha...

ni pulak 6 bijik cupcakes yg kena deco gak... lagi la lawak... main hantam saja!...

ni lah geng2 masa belajo tuh dgn hasil masing2... yg ujung berapron putih tu la cikgu kami... Pn Yasmin....

bawak balik hasil2 kerastangan aku tuh... hubby aku cam biasak la... excited melampau!... huhu... arissa lak dok tibai buttercream tuh habis 2 bijik cuppies... hikhik...

Saturday, February 14, 2009

Arissa School Day & Outting Activities



arini dapat stamp gamba Minnie Mouse.... suka sgt dia!....

Arini ke school seperti biasa dan excited juga seperti sebelumnya... cuma arissa mengantuk skit, malam tadi dia tido agak lewat, so dlm kelas tadi kerap kali menguap... oleh kerana tak sempat bersarapan sebelum ke school, masa refreshment tu byk kakak makan, habis semua 3 keping biskut dia belasah... sian kakak, lapar rupanya!... sori kakak ya, next time mommy make sure we will having breakfast before heading to school... huhu...

lepas school kami ke KL ke umah kawan abi... kenduri potong jambul n birthday party anak kawan nye kat taman melati.... sebelom tu kami singgah kat giant kota damansara sbb aku dah penin2 perut lapo... hihihi... lepak kat foor court alas perut dgn nasik ayam share dgn arissa... abi tak makan sbb masa arissa school td di dah lepak kat kedai mamak....

lepas abis kenduri tuh, sbb dah dekat dgn sentul kami pon singgah umah my MIL kat kg. padang balang... melepak2 sebelom ptg tu kami decide nak ajak arissa n sepupunya cik aqilah n en aizek ke taman yg org selalu main layang2 kat selayang tuh.... huhu... tak sangka hubby ada bakat main layang2 rupanya!... lepas tu kami beramai2 aku sekeluarga, noni (adik hubby aku) sekeluarga dan ibu mertuaku pakat2 round naik train pusing taman tuh... seronok la pulak... setengah jam dgn bayaran RM4 dewasa dan RM2 kekanak....




oh ya... arini 14hb Feb juga Besday si budak cute tuh cik Aqilah berusia 4 tahun (yg dlm gambo ni pakai baju merah tuh n rambut sama cam arissa...) ... Selamat Hari Ulangtahun utk kakak Wan Rashidatul Aqilah Binti Meor Ahmad Ramzali.... Arissa, Mommy n Abi doakan aqilah membesar dgn sihat dan sentiasa dirahmati olehNya.... Amin...

nilah dia Besday Girl tuh... sempat peace lagi!...

masa atas train... abi kena candid!..

Sunday, February 8, 2009

Arissa 3rd Birthday

video

Alhamdulillah... harini genap umur kakak Daanya Arissa 3 tahun.... dah besar anak mommy n abi rupanya...


born details;
date of birth : 8 february 2006
time : 7.19 am
sex : girl
weight : 3.40kg / 7lbs.
length : 54cm
head girth : 34cm


picture details;
date taken : 8 february 2009
time : 10.30 pm
sex : girl
weight : 12.50kg / 25.7lbs.
height : nti mommy ukur?cm
head girth : 57cm


semalam kami sempat ke kenduri dan majlis makan2 kat umah baru Che Semah di Shah Alam... lepas tu plan nak buat a lil birthday celebrate kami 3 beranak aje... ntah apa le punya pening carik tempat yg sesuai utk bebudak la konon, last we end up just having dinner at Sate Kajang kat USJ... 'lol'

tetiba mak arissa tipon soh datang umah malam tu jugak, so aku pon terpikir utk buat tiup lilin kat umah kakak aku jer... so kami pon pegi le beli a cute lil cake utk arissa n tapau sate bawak balik utk makan2... muehehehe....
a cute cake... Cheese Mousse Cake... "3rd Besday Arissa"
"ermmmm... shejuknyerrrr...." penuh emosi minum laicikang ais..

besday girl...

dapat hadiah dari maknye.... "excited tu bukak hadiah..."

a cartoon towel embroidered with her name.. Arissa... so nice... thanks mak!...

hadiah mommy n abi?... huhu... tungguuuu...

Selamat Ulangtahun to u.... kakak.... mommy n abi doakan semoga kakak menjadi anak solehah yang terbilang dan cemerlang sehingga ke akhir hayat dan sentiasa dirahmati olehNya... Aminn....

video

Saturday, February 7, 2009

Dinner Ala2 Western...

uhukssss... western la sangat kan!.... saje aku malas bebeno nak masak, ada lagi minced beef n sos spagetti tuh... tambah lagi jagung yg aku beli masa ke lumut arituh masih tak berusik, jadi aku pon kukus laaa... aku pon kata kat hubby arini makan spagetti aje lah yer... hubby aku takde pantangnya, sema oke aje... so, aku pon masak la spagetti dgn jagung kukus tuh.... dan cenggini le rupanya...

spagetti bologneese.. (erkk...ye ke?..)

steamed corn bath with fresh milk.. (ala2 san francisco steakhouse...)

muahahaha... tengok juga aksi2 model kecil demonstrasi makan spagetti n jagung itew....

Arissa's Advance Birthday at Alim Kids

arini arissa ke school seperti biasa.. pepagi dah bangun nak ke school, semangat mandi dan bersiap dgn pakai t-shirt schoolnya kaler ijau ada tulis ALIM Kids... sepatutnya birthday dia besok 08.02.09, tapi sbb arini ramai kengkawan kat alim kids, mommy mmg nak buatkan a small birthday party utk arissa dan kengkawannya tuh.... alahai takde buat apa pon... malam tu kami berdua beranak (abi lom balik lagi...) ke Jusco, beli goody pack utk kengkawan arissa... bahan2 spagett tu mmg dah standby dari arituh lagi.... so, sekejap aje ler nyopping kat jusco tuh... pusing2 ala kadar, aku pon balik ke umah dgn cik kak tuh.... smpai umah packing kan goody2 tu sema dgn dibantu oleh pembantu setia aku... sape lagi kalo bukan cik arissa cute... makaseh kakak!...


aksi2 masa segmen bermain sambil menyanyi... suka sema kids masa nih... gelak terkekek2... so cute all of them!...

teacher says to all kids that "today is arissa 3rd birthday... say happy birthday to arissa and we sing a song to her.... oke, ready 1 2 3...."
"Happy birthday to u, happy birthday to u.... happy birthday to Daanya Arissa.... happy birthday to uuuuuu....."

mommy bli aje cake tuh... konon nak buat tp sbb kesilapan teknikal, kami beli aje cake tuh kat Baker's Cottage.... Chocholate Cheese Mousse Cake... yummy n nice deco. too!....

one more birthday song to arissa....


Resreshment time... Kids having refreshment that sponsored by mommy... mommy cuma buat spagetti bologneese aje, buat mmg tak pedas n a lil bit sweet utk budak2 tuh... me feel veeeery happy, all those kids love the spaget very much... nanti buleh untie masak lagi... ehekss... ;)
hannah, najla & arissa...
(psst: wa, hannah makan byk tuh mbe sbb makan reramai dgn kengkawan... tuh yg selera tuh!... )
in the pic: mariah, masha n hannah... like the spagett dear?...
thanks very much to all adorable kids and a gorgeous mothers for the wish and made arissa's birthday so meaningfull and full of joy.... and a big thanks to arissa's teachers for organised the party very well... thanks everyone!... from arissa, mommy n abi.... ;)