Thursday, October 28, 2010

"mommy, kawin tu ape?"

kelmarin dalam perjalanan
hantar deme berdua ke rumah mak mereka
banyak khemah/kanopi
yg siap scallop2 tuh
si kakak kalau nampak aje khemah2 tu
tak lain tak bukan
perantin... keja kawin

jadik oleh kerana khemah2 tu ditgh jalan
kami terpaksa mengambil jalan alternatif  
dan agak merunsingkan si kakak
sbb perlu pusing2 dan belok2
kakak : "mommy, sibuk ajer kan keja kawin ni?"
mommy : "kenapa pulak?"
kakak : "ye la... pusing2 belok2.. pening haye (saye).... kawin2 aje..."
dia pulak merungut!
macam dia yg kena drive plak.... huuuuu


aku teruskan perjalanan
adik macam biasa
termenung kat seat dia....
tetiba....
kakak : "mommy, kawin tu ape?"
aishhh...
camane pulak dia leh tanya soklan2 berbau2 begitu.... huuuuu
sambil memikirkan pendekatan terbaik utk explain
aku menarik nafas...
mommy : "kawin... kenape kakak tanya?"
kakak : "ye la... asek kawin2 jer.."
(dia maksudkan asek ada khemah dimana2 la tu)...
mommy : "kawin tu... ada perantin (pengantin) la... perantin yg boy (lelaki), perantin girl (pompuan).... yg selalu kakak tengok klau keje kawin... perantin cantik yg ada crown2 mcm princess tu.... pastu dia bergamba2 kat pelamin cantik tu... pastu dia duduk rumah... macam mommy dgn abi...."
kena  bgtau boy dan girl... sbb dia agak confuse lelaki dan perempuan....
kakak : "ooooooo... kawin perantin.... boy and girl..."
dia sambung lagi
kakak : "saya dgn aish (kawan dia la ni.... anak my opismate).... buleh la perantin2 kawin...."
owh... kakak!!!...
tak boleh nak oiiii!!!!....
mommy : "ehhhh... tak boleh.... kakak tak boleh perantin... kakak small... perantin tu, macam mommy, macam abi.. dah big, dah keje baru boleh perantin2... kakak kena school, kena big, keja macam mommy dgn abi, baru la boleh perantin2...."
aku ulang lagi ayat tu... nak bagi dia clear
kakak : "oooooo... haye small.... haye school duluuu... haye nak school la mommy.... "
sambil angguk2 tanda paham
aku tarik nafas lagi.. legaaa...
berkali2 dia ulang ayat nak gi school tu
sib baik dia tak kata
nak school, nak perantin2..
adehhhh...
heeeee....

at least pada aku
dia paham la apa maksud kawin tu
walaupun secara basis....
cuma..
aku tgh carik pendekatan
macamana kalau sok dia tanya soklan ni..
... " mommy, macamana adik ada dalam perut mommy?"....
soklan mencabar gak tuh.....
berpeluh gak nak menjawab... heeeee
;)

4 comments:

HaniCheLat said...

wuhuhuu... kakak dah besar

jidood said...

acik semah, "haye dah big... adik dah small...."... suka sgt dia cakap camtu.... heeee

DrSinga said...

bukan masuk ikut pusat eh Antie???

Pena QS said...

wah kak jid, advance sungguh anak2 zaman moden nie kan.....