Sunday, April 5, 2009

Choc. Moist Cake lagi....

Minggu lepas aku mmg agak rajin nak buat cake... sebenonya aku yg teringin nak makan choc. cake nih... ntah tetiba pulak tekak ni nak choc. cake... balik keje, terus bertungkus lumus kat dapor buat bancuhan cake tuh... terliur bebeno rase masa cake tuh tgh nak masak dlm oven... huhuhu... skali tengok dlm esbok, cooking choc. aku lupa nak beli kat opis td.... hemmm... aku pakai white cooking choc + choc emulco... kureng sikit rase dia.... tp belasah aje la... lebih kurang 1 jam gitu aku siap segala... hubby pon sampai umah....

hubby: "ermmmm.... macam sedap je bau?...."
aku: "huhu... teringin la nak makan choc. cake... meh la try"
hubby: "wow!... oke, sedap!... saya pon baru nak suruh buat choc. cake... mcm tau2 ajer..."
aku: "errkkk.... yolah tu!..."

aku c n p aje lah resepi yerk... mcm biasa dr umah k.jun kita... heheh... mekaceh bebyk k.jun yg baikati....

resipi ni utk 1 adunan, tp aku buat utk 1/2 adunan je sbb nak try 7" round mould yg aku bru beli...

bahan2 :

  • 250gm butter
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan gula perang
  • 4 biji telur (A)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cawan susu segar suam
  • 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
  • 3/4 cawan serbuk koko

Utk choc ganache :

  • 150gm coklat masakan
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan air panas
  • 1 sudu besar butter

Cara-cara :

  1. Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan.
  2. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  3. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang.
  4. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
  6. Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati.
  7. Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil.
  8. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.

Untuk membuat choc ganache :

  1. Masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair.
  2. Padam kan api dan masukkan mentega.
  3. Kacau hingga mentega cair.
  4. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.

Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.

2 comments:

Min said...

Salam Jid, apa kabo, lama tak jumpa ye.. nampak sedap kek tu :)

jidood said...

salam k.min... saya kabo baik... huhu.. k.min camana skang?.. hope biz makin baguss.. tulah bila leh jumpa.. akak buat la reunion student2 akak... hahahaha... confirm kami dtg... huhuhu.. alah k.min, kek tuh pon c n p resepi dr k.jun.. mmg sedap... huhuhu...