Tuesday, December 23, 2008

minggu yang rajin...

ntah kenapa aku terasa rajin sangat pulak dalam minggu2 kebelakangan ini.. pelbagai jugak la resipi yang aku cuba dan ternyata dengan berkat kesabaran dan kesungguhan yang ada semua resipi tu jadi dgn sempurna... tu yang semangat tuh, ke pasar tani paginya dan petang nya lepas balik dari opis, ke Tesco pulak mencari bahan bagi merealisasikan resepi2 tersebut...
oleh kerana balik pon dah lambat, makan malam kami hanya sempat tunjuk di Noraini's Cafe kat Tesco klang tuh, aku dan hubby makan laksa penang dan arissa pulak kami belikan mee sup tak pedas.. makan lah kami seadanya tiga beranak di cafe tersebut dan arissa seperti biasa tidak dapat menghabiskan mee sup nya, dan seperti kebiasaannya abi dan mommy dia lah yang kena jadi MPK habiskan mee sup dia tuh.... selalu camnih, alamat abi n mommy ler yg buntal!....

balik sesampai dirumah sambil mengemas ape yg patut, aku pon memulakan acara membuat cheese cake tuh, reseipi yg aku pinjam dari kakak aku dan dicampuradukkan resepi dr dapur Kak Lieza... dengan ditemani arissa yg dok sibuk jugak nak buat cake... tgok hubby aku dah selamat mimpi sambil berkaraoke dgn lagu tema alam flora n fauna... eheksss... dekat jam 12.30mlm aku siap segala, masukkan dalam fridge utk dimakan keesokkan harinya...
bangun pepagi ahad tuh kepala dah terbayang arini nak buat Baked Macaroni a.k.a Lasagna yang aku tengok amat menggiurkan kat blog Che Semah la kan... hehehe... thanks semah, jadi la kan lasagna tuh, sedap lak lagi... nanti la beb, aku buatkan utk ko, takut termengidam lak kang... siap buleh bagi kat my sis dan jiran sebelah sebagai memulang pinggan n mangkuk yang depa bagi kami mee goreng last thursday tuh...
lepas dah bergolek2 petang tuh, aku skali lagi merajinkan diri utk masak menu makan malam kami (tengahari tu tak makan sbb dah kenyang makan lasagna n cheese cake tuh... huhuhu...) oleh kerana hubby dok cita yg dia makan sambal petai kat umah ada sorang pakcik masa dia outstesen tuh, aku jadi teruja nak masak kan dia sambal petai yg dia dok war2 kan tuh... dan aku pon masak ler sambal petai tu sebagaimana description... bila dah siap tuh, hubby kata "oke, jadik!"... huh... jadik lepas maghrib tuh, kami bertiga makan malam dengan lauk sambal petai, sayur taugeh n tauhu, udang goreng tepung (utk arissa) serta lengkap dengan ulam2an ... semalam pulak... arissa dgn mak n ayah dia gi beli KFC dan dibaginya kami 3 ketul ayam, cukuplah sorang seketul, kami tak makan pon, saje suka tgok arissa makan ayam2 tuh dgn nasik... aku pon malam tadi tak masak ape pon, cuma goreng tauhu yang berlebihan semalamnya dan makan dengan sambal kicap... itupon dah cukup utk aku n hubby.... Alhamdulillah...

3 comments:

Bella said...

that cheesecake looks so yummy!

Asmahani said...

uishh, ini macam ko je yang mengidam ni

jidood said...

iskhh... tulah beb... macam aku lak yg mengidam ek!... tapi kalo megidam berisi, baru ada makna.... huhuhu...