Wednesday, August 26, 2009

Menu berbuka...

Alhamdulillah dah hari ke-5 kita berpuasa... arini baru sempat nak menghupdate cita perihal berpuasa... selama 5 hari berbuka juga kami belum sempat menjengah ke bazaar2 ramadhan untuk membeli juadah... ntah, setakat ni aku rase mcm seronok n excited pulak nak memasak, tak kira la walaupon simple... hubby pon tak byk komen... huhuhu...

hari pertama... aku ke opis ada keje nak kene siap, hubby pon kebetulan pulak ada keje katanya dan arissa pulak di kg... balik dah lewat, aku buat menu simple dimple jer.. konon nak buat nasi goreng kampung... tp hampeh.. semua kedai kangkung dah habesh!!... so, terpaksa la buat nasi goreng biasa jer.. diiringi dgn kek lapis sarawak sbg pemanis mulut dan air laici pemecah dahaga... elok pulak rezeki kami arituh, jiran sebelah bagi kami kueteow goreng dan jemput2.. itupun tak habeh kami makan... nasik goreng n kueteow tu aku panaskan utk menu bersahur pulak... ahakss....




hari ke-2 pulak masih lagi dlm hujung minggu... hubby pegi keje lagi arini, aku boring2 kat umah membelek2 resipi... terliuq pulak tengok popia kat dlm buku resipi... teringat masih ada stok lobak dan timun yg hampir lupus, aku pesan kat hubby belikan taugeh... sebelum hubby smpai, aku dah siapkan cicah, siap sediakan inti popia, aku serahkan pd hubby bab2 menggulung dan seterusnya menggoreng... hubby mmg suke bab2 mcm tuh... menu nasik pon ada, cuma aku masak ikan tongkol taucu lengkap dgn sambal cili tumbuk... yg aku teruja tgok kt blog hana japan tuh... arini pon menu air adalah sama... air laici....





hari ke-3... hari yg paling best, sbb semua menu adalah dari hasil tangan hubby... tengkiu ayang... lebiu much laa... bukan ape, arituh aku ada mtg di kl dan habis lewat lak, 5.30pm baru aku gerak nak balik dan kebetulan pulak hubby balik awal arituh... takut tak sempat aku mintak hubby tlg prepare ape yg patut, n hubby pon tak keberatan nak menolong... menu yg dihasilkan oleh hubbyku... burger, jemput2 bilis bawang cicah dgn pencicah popia semalam punye... dan yg plg best skali air longan sarsi sbb longan adalah longan fresh yg hubby beli... aku ingatkn longan dlm tin, tp rupa2 bila rase mmg betul longan tu adalah longan segar yg dikopek oleh hubby.. huhuhu... mekaceh la ayang.... sedap!!....





hari ke-4... semalam pulak hajat nak buat kueteow hailam... tp ntah lupa nak beli tepung jagung, tak jadik la kuah tu dipekatkan... so, jadik la kueteow kicap jer sudahnya... air rambutan nenas dlm tin yg dibeli oleh hubby... arini takde kuih... tak sempat dah...



hari ke-5.. adalah hari ini... belum sempat nak beli bahan2 masak, kakak aku dah offer sup daging... rezeki jgn ditolak!... so dlm kepala aku dok pikir mee hoon sup la, td singgah beli mee hoon lagi, balik tinggal aku buat sambal kicap ajer... berbuka dgn pembuka selera murtabak raja segera yg dah lama tersimpan dlm fridge tuh... aku panaskan dan hah.. hambek ko.. beso segedabak murtabak tuh... arini aku kene buat air sekali sbb hubby balik lambat, sbb biasa buat air tu tugas sukarela dia... arini aku buat air jagung jerkk...





juga aksi cik arissa kami dimeja makan.. dia pon sibuk berbuka sekali.....

2 comments:

Asmahani said...

Best kan masak sendiri? Kitorang pun tak ke bazaar ramadan lagi. Hari tu je aku cilok kejap beli tau fu fah masa bazaar baru nak buka, kul 3 petang.
Bestnya Nain rajin ke dapur. :)
Nanti aku nak resipi soto ye. Tq.

jidood said...

haah la as, walaupon tak sedap rasa puas jer makan... lagi pulak maleh benonye nak ke bazaar tuh.. uhuksss... sama2 keje beb, tambah lagi perut bini dia semakin beso kan, kena la bertugas sket2.. buleh la... resipi?.. sup je beb bg power, sambal kicap mau terangkat.. hahahaaa...